Met de verkeerde persoon getrouwd?

HOE HET KOMT DAT JE MET DE VERKEERDE PERSOON TROUWT  

Interessant artikel van Alain de Botton:  

https://www.nytimes.com/2016/05/29/opinion/sunday/why-you-will-marry-the-wrong-person.html#:~:text=We%20marry%20the%20wrong%20people,when%20remaining%20single%20feels%20unbearable.&text=The%20good%20news%20is%20that,have%20married%20the%20wrong%20person 

 Alain de Botton is een Britse filosoof die succesvol boeken heeft geschreven over de liefde, werk, godsdienst en zelfvertrouwen. Ook is hij de geestelijke vader van de School of Life, met ook een vestiging in Amsterdam. In dit artikel zette mij het volgende aan het denken.  

Alain de Botton stelt de prikkelende vraag: hoe komt het dat je met de verkeerde persoon trouwt? Daar waar we eeuwen geleden trouwden omdat de beide families goede zaken met elkaar deden en dus de ouders van beide kanten (zakelijke) voordelen hadden bij het huwelijk, is het vandaag de dag een kwestie van gevoel. In plaats van ratio is de beslissing met wie je trouwt dus een kwestie van gevoel. Je voelt je overweldigend aangetrokken tot de ander en voelt in je hart dat het goed zit. Hoe minder ratio hierbij komt kijken, hoe beter. We geloven dat we gelukkig met die persoon gaan worden, terwijl we – in werkelijkheid – de vertrouwdheid van vroeger opzoeken. Die vertrouwdheid waar we naar zoeken, is het gemis aan iets. Dit gemis kan de warmte of veiligheid tijdens je jeugd zijn, of de les als kind hoe om te gaan met een onvoorspelbare ouder. We wijzen potentiële huwelijkspartners af omdat ze te volwassen, begripvol of betrouwbaar zijn in verhouding tot de dynamiek van het ‘houden-van’ die je als kind hebt mee gekregen. Waar het mis gaat volgens Alain de Botton, is dat we ‘houden-van’ los zijn gaan zien van ‘gelukkig-zijn’.  

Daarnaast wil niemand alleen overblijven; er is haast geboden om je te binden. En als je dan iemand treft met wie je op de trappen bij de Sacré Coeur tijdens de zonsondergang je diepste verlangens deelt, dan wil je dat dit fijne gevoel voor altijd blijft. Voor je het weet, zit je vast aan een torenhoge hypotheek en in de file, schreeuwen de kinderen om aandacht en is er maar weinig over van de passie. Je echtgenoot is hierin de enige stabiele factor, dus het zal wel aan hem/haar liggen. En nu dan?  

Volgens Alain de Botton is het goede nieuws dat het niet erg is, dat we de verkeerde persoon zijn getrouwd. Dat is alvast geruststellend. Het is niet dat we nu van die persoon af moeten, maar we moeten af van het idee dat er één perfecte partner bestaat die ons altijd maar in alle behoeftes kan voorzien. Het besef dat je partner je soms knetter gek maakt, frustreert, teleurstelt, boos maakt of irriteert – en jij op jouw beurt hem/haar natuurlijk ook – is nu eenmaal de werkelijkheid. Dat je je hierdoor niet compleet en leeg voelt kan zo zijn, maar hoeft geen reden te zijn om te scheiden.  

De partnerkeuze hangt volgens Alain de Botton af van de combinatie van factoren waarbij het ‘lijden’ uit je jeugd het meeste jouw behoefte in je partner vormgeeft. Gek genoeg hoeft deze conclusie niet pessimistisch te zijn; juist het loslaten van alle romantische verwachtingen rondom het huwelijk geeft lucht. Dat die ene persoon jou niet kan verlossen van wat je in je jeugd te kort bent gekomen, heeft niets me die persoon te maken en is ook geen teken dat het huwelijk faalt of ge-upgraded moet worden.  

De juiste persoon om mee te trouwen is niet de persoon die exact dezelfde voorkeuren heeft als jij, maar die de verschillen tussen jullie beiden kan overbruggen. Dat je elkaars eigenaardigheden ruimhartig tegemoet kunt treden betekent volgens Alain de Botton dat je in elk geval niet duidelijk de verkeerde persoon gekozen hebt. Met wat vergevingsgezindheid, humor en warmte je eigen fouten en die van de ander tegemoet treden kan helpen om samen verder te komen.  

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.