Hoe maken wij goed ruzie?

Voor de één is een knallende ruzie juist een teken dat het wel snor zit in de relatie; zij weet niet beter dan dat er af en toe harde woorden moeten vallen voordat er iets gebeurt. Voor de ander is ruzie het signaal dat het nu echt misgaat; hij gaat het veel liever uit de weg. Als het dan toch een keer zover is, zijn er eigenlijk vuistregels om goed ruzie te maken?  

Jazeker, ik geef je er 5:  

  1. Probeer de situatie even van een afstandje te bekijken: wat is jouw aandeel en wat hoort bij de ander? Wat had je anders kunnen doen? Had je anders kunnen reageren? Soms is het handig om even een time out in te lassen zodat je dit op een rijtje kunt krijgen. Maak ook tijd vrij om dit gesprek goed aan te kunnen gaan.  
  2. Gaat het echt over die avonden doorwerken? Of bedoel je iets anders te zeggen? Het precies formuleren van wat je bedoelt voorkomt dat je tijdens een ruzie uit de bocht vliegt op ook nog eens het verkeerde onderwerp. Praat vanuit jezelf, beschrijf wat je merkt, ziet en voelt en denk niet voor de ander.  
  3. Boos doen, roept vaak een boze of juist verdrietige reactie op. Als je rustig blijft, is de kans het grootste dat de ander ook rustig wordt. Je creëert dan een veilige setting waarin ook de echt moeilijke onderwerpen aan de orde kunnen komen.  
  4. Kijk voortdurend of je de ander goed begrijpt. Probeer samen te vatten wat de ander zegt en vraag of die samenvatting klopt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar doordat je je best doet om de ander te begrijpen geef je lucht aan wat dwars zit. En begrijp je elkaar niet goed, dan kan de ander op een andere manier proberen uit te leggen wat hij of zij op zijn/haar hart heeft.  
  5. Zeg allebei sorry en rond het gesprek af. Maak een afspraak over hoe je zo’n situatie in het vervolg wilt gaan oppakken.  

Samen proberen om constructieve afspraken te maken over hoe je het samen in de relatie wilt doen, kan heel lastig zijn. Zeker als je er dingen in de loop der tijd veranderd zijn en je elkaar niet meer lijkt te vinden. Het helpt om een keer in de zoveel tijd je verwachtingen van elkaar af te stemmen. Ik help jullie daar graag bij.  

Treffend stukje uit de column Esther Gerritsen in de Volkskrant van 1 juli 2017:  

… ‘En zo ben ik via Noord-Korea, de VS en Den Haag dan toch terug bij een persoonlijke herinnering aan een huwelijksconflict, decennia geleden. Waar het over ging, weet ik niet meer, maar we lagen al in bed en na uren praten waren we er nog niet uit, tot ik tegen mijn toenmalige echtgenoot zei: ‘Jij wilt gewoon boos blijven, dat is het.’  

‘Ja’, zei hij, volmondig.  

‘Aha’, zei ik, ‘dan snap ik het, welterusten’.’

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.