Hoe ziet het leven na een scheiding eruit?

Overpeinzing: zijn er lichtpuntjes na een scheiding? 

Als de storm losbarst en je verbijsterd om je heen kijkt naar wat die storm die scheiden heet voor een schade heeft aangericht: hoe ga je in vredesnaam verder? Je zelfbeeld aan diggelen, je sociale leven wordt nooit meer hetzelfde, financieel zijn er mogelijk zorgen, alle vanzelfsprekendheden zijn weggevallen en de toekomst is ongewis. Naast je eigen verdriet heb je je ook nog goed en sterk te houden voor de kinderen, die op hun hele eigen manier hiermee omgaan. Dit was zo niet de bedoeling. Het drama is compleet. Wat nu? 

Scheiden valt niet voor niets in het rijtje van zogenaamde ‘life-events’: naast gebeurtenissen als een verhuizing, verlies van je baan of ziekte en overlijden is het impact van een scheiding megagroot. Zijn er – heel voorzichtig – lichtpuntjes? Ja. Voor velen kan een scheiding zelfs een ‘blessing in disguise’ zijn. Hoe zit dat? 

 Zo’n life event geeft je de kans om over jezelf te leren, op een snoeiharde manier weliswaar. Je had van tevoren vast niet bedacht hoe ongelooflijk lelijk en intens naar je kunt zijn naar de ander, hoe hard je oordeelt over jezelf en de ander of hoe intens verdrietig je je kunt voelen. De veerkracht die je ondertussen aan de dag legt had je vast ook niet verwacht. Het wordt toch vanzelf iedere dag weer opnieuw dag en het lukt ‘zomaar’ om de broodtrommels in te pakken en de kinderen redelijk fatsoenlijk gekleed èn op tijd op school af te leveren. Hoe je ook tegen dat zware gesprek op je werk op kunt zien, eenmaal achter de rug merk je dat ook dat best gaat. Het hoeft niet allemaal ineens op de volle 100 %, maar sta stil bij wat er wèl lukt. Maak werk van wat je te verwerken hebt, samen met de lieve mensen om je heen en/of een deskundige. Als er een moment in je leven is waarop je op andere mensen (uit je omgeving maar dus ook een psycholoog of een coach) mag leunen, dan is het wel nu. 

 Verwerken van wat achter je ligt, betekent puin ruimen. Puin ruimen betekent ruimte. Ruimte voor vragen als: 

– Wie ben ik ook al weer zonder mijn echtgenoot? Wie wil ik zijn? 

– Hoe wil ik dat mijn nieuwe leven eruit komt te zien? Wat zit in de weg? Wat heb ik nodig? 

– Wat voor een relatie wil ik wel? Hoe ga ik dat bereiken? 

Het moment dat je je realiseert dat je weer de regie hebt om jouw leven in te richten zoals alleen jij dat wilt, is wel een voorzichtig lichtpuntje. Je nieuwe leven wacht op je. Graag help ik jullie samen om dit te gaan realiseren.  

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.