Waar moet een goed ouderschapsplan aan voldoen?

Waar moet een goed ouderschapsplan aan voldoen?  

Een ouderschapsplan maken, is op zich niet heel moeilijk. De dagen waarin de kinderen bij de ene en bij de andere ouder zijn moeten erin staan, hoe je de financiële zorg voor de kinderen in kaart brengt, hoe je samen overlegt en wie wat doet. Ervan uitgaande dat jullie als ouders elkaar over en weer wat gunnen en jullie in harmonie uit elkaar gaan, dan lukt dit met de hulp van de juiste scheidingsadvocaat of mediator vaak prima. Maar wat maakt een ouderschapsplan nou een goed ouderschapsplan?  

  1. Een goed ouderschapsplan geeft beide ouders de ruimte voor hun eigen unieke manier van ouder zijn. Jullie kinderen hebben de allerbeste ouders die zij zich kunnen wensen, met alle eigenaardigheden en kwaliteiten die daarbij horen. Leg de ander niet je eigen huisregels op of jouw  manier van aanpak. Kinderen zijn vaak bewonderingswaardig veerkrachtig en kunnen het echt wel aan dat er in hun twee huizen twee verschillende leefstijlen bestaan. 
  2. Een goed ouderschapsplan legt niet tot in details vast van welke merken de kleding van de kinderen moeten zijn of dat de kinderen iedere 6 weken naar de kapper moeten. Een ouderschapsplan dat soms uit wel 18 pagina’s bestaat, is een signaal dat de ouders elkaar niet los kunnen laten en graag nog veel invloed willen hebben op (het leven van de kinderen bij) de andere ouder. Laat dat los en blijf bij de hoofdlijnen. Er gaat nog zoveel gebeuren in het leven van je kind en je kunt simpelweg niet op al die situaties anticiperen. Laat het ouderschapsplan met jullie meegroeien, net als de kinderen dat doen. 
  3. Een goed ouderschapsplan schetst duidelijke kaders, waarin vervolgens de kinderen zelf hun ruimte kunnen nemen. Jullie zijn de ouders, jullie bepalen dus deze kaders. Belangrijke beslissingen overlaten aan de kinderen zelf, brengt hen in een loyaliteitsconflict. Waar zij wel de ruimte kunnen krijgen, bepalen jullie als ouders ook. 

 Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.