Kinderen over de scheiding van hun ouders IV

Een greep uit de verslagen die ik maakte van mijn gesprekken met kinderen, zoveel mogelijk letterlijk weergegeven en uiteraard anoniem:  

Gesprek met Tijn (17 jaar) en Simon (19 jaar): 

‘Simon vertelt dat hij zich snel aanpast en het verder wel ziet. De scheiding is niet zijn keuze waardoor hij er ook niet zoveel aan kan veranderen.  

 Scheiding  

Mariska haakt daarop aan en vraagt hoe de scheiding door hun ouders ter sprake is gebracht. Beiden geven aan dat moeder hier veel meer over praat dan vader. Tijn vertelt dat een appje van vader de aanleiding is geweest en dat daar een heel verhaal achter zit. Hij denkt dat het tijdens het huwelijk lang meer om hen als kinderen heeft gedraaid dan om zijn ouders zelf. Ze hebben niet naar elkaar omgekeken, waardoor Tijn wel snapt dat dit het gevolg is. Hij heeft dat niet gemerkt. Simon ziet dat net zo. Voor Tijn is het wel gek dat het hun ouders nu niet lukt om dingen voor hen weg te houden, zoals dat eerder blijkbaar wel lukte. Tijn heeft een goede band met zijn moeder. Daardoor lukt het nu niet om het over koetjes en kalfjes te hebben. Moeder deelt haar financiële zorgen met Tijn. Dat past ook wel bij hem maar maakt het ook lastig: hij wil graag dingen weten maar tegelijk ook weer niet. Mariska koppelt terug dat hoe oud je als kind ook bent, er altijd onderwerpen blijven die tussen de ouders onderwerp van gesprek mogen zijn maar niet met de kinderen. Tijn zou ook tegen zijn moeder kunnen zeggen dat hij het lastig vindt en dat er mogelijk anderen zijn met wie moeder haar zorgen kan delen. Simon geeft aan dat hij er minder aandacht aan besteedt dan Tijn. Hij helpt waar hij kan met boodschappen doen etc. Voor Simon staat vast dat hij niet alles hoeft te weten.  

Mariska vraagt hoe het contact met vader verloopt. Tijn vertelt dat zij langs kunnen komen wanneer zij willen. Vader is bereikbaar en woont dichtbij. Simon vindt dat hij zijn vader vaak genoeg ziet. Simon vindt het lastig dat het initiatief van het contact aan hen/hem wordt overgelaten. Eerst waren het klusjes waar vader zijn hulp bij nodig had maar toen hem dat te ver ging, heeft hij daar ook wat van gezegd. Sindsdien gaat het wat beter. Simon zou graag zien dat vader wat meer initiatief neemt. Simon en Tijn gaan wel ieder op een vaste dag bij vader eten en dat is een prima afspraak.  

Het zit Tijn in de weg dat hij zijn vaders kant van het verhaal niet kent en dat hij tegelijk nu niet de energie heeft om hier actief in te zijn. Hij wil verder met zijn leven maar ziet ook dat beide ouders het moeilijk hebben. Dat vindt hij moeilijk om te zien, maar hij ziet ook op tegen emotionele gesprekken. Mariska biedt aan om het gesprek tussen Tijn en zijn vader te begeleiden, op een moment dat hij daaraan toe is. Tijn neemt dat in overweging.  

Simon vertelt dat hij het geheel wat beter begrijpt, ook doordat hij wel met vader heeft gesproken over wat hem bezighoudt. Hij heeft verder geen behoefte aan toelichting, voor hem is het goed zo.  

 Huisvesting  

Mariska brengt ter sprake dat de woning tussen de ouders van Tijn en Simon een lastig onderwerp van gesprek is. Zij vraagt hen wat hun eigen ideale situatie voor de komende twee jaar zou zijn. Tijn geeft aan geen idee te hebben waar hij staat over twee jaar. Het liefste had hij zelf de keuze gemaakt om op kamers te gaan, in plaats van andersom. Als hij zijn diploma gaat halen, is dat het makkelijkste vanuit huis. Simon is gehecht aan het huis en zou het echt lastig vinden om te vertrekken. Hij wil vooral een duidelijke tijdslijn, zodat hij daar rekening mee kan houden.  

 Tijn heeft geen probleem met verhuizen. Hij wil een eigen kamer met een bureau en een bed en goed internet. Het liefste wil Simon een huis in een van de wijken, vlakbij de huidige woning. Dat vindt hij fijne wijken om te wonen. Tijn is hierin heel flexibel, hij past zich makkelijk aan. Hij brengt ook ter sprake dat hij begrijpt dat vader een eigen huis wil kopen en wil ook rekening houden met de moeite die Simon heeft om te verhuizen. Eigenlijk wil Simon dus een oplossing die voor iedereen past. Voor hemzelf is de optie om bij vader te gaan wonen afhankelijk van de keuzes die hij maakt in zijn studie.  

Irritaties  

Mariska vraagt wat Simon en Tijn nu super irritant aan deze situatie vinden. Beiden geven volmondig aan dat zij het heen en weer geslinger in de berichten over hoe nu verder heel irritant vinden. Ze willen een duidelijk plan.  

 Tips 

Op de vraag van Mariska of Tijn en Simon nog tips voor hun ouders of voor haar hebben, geeft Tijn aan dat hij zijn moeder een meer reëel zelfbeeld en toekomstvisie gunt. Volgens hem is dat namelijk positiever dan zij zelf doorheeft. Tijn geeft over zijn vader aan dat er veel meer achter hem zit dan hij laat zien. Simon gunt zijn vader meer initiatief en assertiviteit. Voor moeder geeft Simon aan dat hij haar meer rust en ontspanning gunt in de manier waarop ze reageert. Ze heeft wat pech gehad, maar ze kan zoveel meer dan dit. Tijn vult aan dat dit wat hem betreft voor de beide ouders geldt: ze zijn tot meer in staat dan ze zelf denken. 

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.