‘Wij gaan uit elkaar. Past mediation bij ons?’​

In het eerste telefoontje met een nieuwe cliënt krijg ik vaak de volgende vragen: ‘Wij willen het goed regelen voor de kinderen, maar het overleg loopt heel stroef. Kunnen wij dan wel in mediation?’ of ‘We hebben alle afspraken zelf al wel op papier, voegt mediation dan nog wel wat toe?’ of ‘Ik wil op een goede manier scheiden, maar hij/zij komt niet in beweging. Kunnen wij dan wel voor mediation kiezen?’. Ik stel dan voor om een kennismaking te plannen, zodat ik aan beiden kan uitleggen wat mediation bij mij inhoudt en wat er allemaal aan de orde komt. De volgende vragen zou je jezelf kunnen stellen, voorafgaand aan die kennismaking:

1.    Wat vind ik belangrijker: mijn gelijk halen of samen tot eerlijke en evenwichtige afspraken komen?

Laat ik mijn toekomst afhangen van wat een rechter beslist? Of vind ik het prettiger om de regie te houden over mijn eigen toekomst? Lukt het mij om te proberen te verplaatsen in de ander en zo ook vanuit zijn/haar belang te denken, in plaats van alleen mijn eigen belang? Kan ik het opbrengen om met mijn ex om tafel te gaan, om zo tot goede afspraken te komen? Gaan alternatieven zoals ieder een eigen advocaat mij echt meer opleveren?

2.    Heb ik belang bij een nog meer verslechterende verhouding met mijn ex?

Wat kan ik anders doen, om te voorkomen dat we weer verzanden in dezelfde verwijten? Mediation vraagt wel een vorm van samenwerken; geven en nemen, iets laten liggen en er iets anders voor terug krijgen, de ander iets gunnen en ook ergens aan vasthouden als het voor jou belangrijk is. Dat je als ouders van jullie kinderen nog je leven lang met elkaar te maken hebt, is nogal evident. Maar ook zonder kinderen zal je met elkaar te maken blijven houden. Mediation biedt jullie beiden de kans om samen goed af te sluiten wat er was om vanuit daar een mooi begin van een nieuwe toekomst te maken.

3.    Weet ik het hoe en waarom van de scheiding eigenlijk wel?  

Hoe heeft het zo kunnen lopen? Heb ik wel goed gehoord en begrepen wat de reden van de scheiding is? Heb ik dit wel goed kunnen uitleggen en overbrengen? In mijn praktijk is het stilstaan bij het hoe en waarom een belangrijk onderwerp. Hoe kan je nadenken over hoe je leven straks alleen verder gaat, als je geen idee hebt waar het misging? De terugblik op de relatie en de patronen daarbinnen, het in kaart brengen van ieders aandeel in de situatie zijn een wezenlijk onderdeel van de mediation. Het markeert een einde, maar zeker ook een nieuw begin.

4.    Waar heb ik de ander nodig straks, en de ander mij?

Om samen de fantastische ouders te kunnen blijven die jullie waren voor de kinderen, zal je een nieuwe manier van samenwerken moeten vinden. Wil je hier bij stil staan en kijken naar wat er nodig is om deze nieuwe manier te vinden? Je geeft de kinderen het grootste kado door samen door één deur te kunnen blijven gaan als ouders, ondanks dat het gezin niet meer in tact is.

Je ziet, mediation vraagt het nodige van je. Ik geloof oprecht dat je één kans krijgt om het goed te doen; de basis van jullie toekomst en die van de kinderen goed neer te zetten. Daar maak ik mij met jullie samen graag hard voor.

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.