Verwijten in een relatie: wat gaat daarachter schuil?

IJsschotsen: wat zit er onder water?  

Wat gaat er achter terloopse opmerkingen of verwijten schuil? Komen jullie eraan toe om daar eens bij stil te staan? In mijn praktijk merk ik dat als je eenmaal de tijd neemt om hiernaar te kijken, er zulke pijnlijke ervaringen of juist prachtige dromen ter sprake komen. Gelijk ontstaat er lucht en begrip. Het is een hele kunst om de bedoeling of ervaring achter een opmerking van het masker te ontdoen, maar zo waardevol. Een paar voorbeelden:  

 Als ik jou verwijt dat je er nooit was, je alleen maar werkte en ik overal alleen voor stond, bedoel ik misschien wel juist dat ik je gemist heb, dat ik het zwaar vond dat je zoveel weg was en ik je gewoon graag om me heen heb.’  

 ‘Als jij mij verwijt dat ik alleen maar aan het werk ben, nooit thuis ben en eigenlijk geen onderdeel van het gezin meer ben, realiseer je je niet dat die opmerkingen mij echt pijn doen omdat ik helemaal niet zoveel van huis weg wil zijn en het alleen maar doe omdat er nu eenmaal geld verdiend moet worden. Ik wil dit zelf ook anders.’   

 ‘Als ik jou verwijt dat je me niet ziet, geen rekening met me houdt en mij als moeder van onze kinderen en de poets in ons huis maar klein houdt, weet je niet dat ik gefrustreerd en verdrietig ben omdat ik zelf gruwel van hoe mijn leven er nu uitziet. Ik had mezelf altijd voorgenomen dat me dit niet zou gebeuren en dat ik mijn eigen centen zou verdienen.’ 

 ‘Als ik jou verwijt dat je je gang maar gaat, lekker je vrienden opzoekt terwijl ik met de kinderen thuis blijf en jij buitenshuis de leuke vent uithangt, bedoel ik eigenlijk dat ik mezelf ook die vrijheid zou willen permitteren en er even tussenuit wil. Het liefste met jou.’  

 ‘Als je mij verwijt dat ik alleen maar thuis of op de laptop of achter de TV zit of op de bank in slaap val, weet je niet dat ik heel veel stress op mijn werk heb en ik bang ben mijn baan te verliezen. Ik durf je dit niet te vertellen.’  

 Etc. etc.  Herkenbaar? Wil je het ook anders? Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.