Snel scheiden? Geen goed idee

Haast om te scheiden…? Niet slim: 3 redenen voor een pas op de plaats 

Het gebeurt zo vaak: is eenmaal de beslissing gevallen, dan moet er ook maar snel doorgepakt worden. ‘We hebben haast, we willen het vooral graag snel regelen, niet te moeilijk doen en ik wil er vooral klaar mee zijn’. Klaar met elkaar, de ellende, de spanning en het verdriet. De echtgenoot die met het besluit dat het doek is gevallen is geconfronteerd, is gek genoeg vaak degene die het scheidingsproces zo snel mogelijk achter de rug wil hebben. Ergens ook heel begrijpelijk. Ik leg je graag uit waarom haast maken bij een scheiding geen goed idee is: 

Korte termijn visie werkt niet bij een scheiding 

Je kunt je (erg) schuldig voelen over een bepaalde situatie, of je zit ineens middenin iets waar je nooit te maken mee had willen hebben. Daar wil je een eind aan maken, en wel heel snel. Kan zo zijn, maar die gevoelens van schuld, falen of mislukking zijn slechte raadgevers. En: deze emoties verdwijnen ook weer, vaak sneller dan je denkt. Als je dan alle inboedel hebt weggegeven en je je nek in torenhoge alimentatieverplichtingen hebt gestoken kan je daar op een later moment maar lastig op terugkomen. Neem de tijd om de hoogoplopende emoties te laten bedaren en laat je daarbij goed begeleiden door de scheidingsbemiddelaar. In de kalmte na de storm kan je net wat verder kijken dan alleen de hele korte termijn.  

Scheiden is nooit eenvoudig 

Sorry, zo is het nu eenmaal. Online aanbieders die voor een paar centen een document beschikbaar stellen dat je vervolgens zelf moet invullen en vervolgens door een anonieme advocaat in het land bij de rechtbank wordt ingediend; ja, dat klinkt allemaal snel en simpel. Je weet niet wat je over het hoofd ziet en niemand die je daarop wijst. Na al die jaren in mijn scheidingspraktijk weet ik 1 ding zeker: geen scheiding is hetzelfde en goed scheiden is niet eenvoudig. Het in kaart brengen wat jullie samen hebben opgebouwd en hoe jullie los van elkaar verder gaan, laat zich niet in een standaard document duwen. Al helemaal niet als er kinderen betrokken zijn. 

 Haastige spoed is zelden goed 

Zoals alle clichés vaak waar zijn, valt ook aan deze niet te tornen. Confrontaties uit de weg gaan of de druk opvoeren om maar tot afspraken te komen, kunnen leiden tot minder goede resultaten. Het is mijn ervaring dat dit juist averechts werkt: in feite stel je de confrontatie uit tot een later moment. Ik weet dat het ‘echte’ gesprek over hoe nu verder weliswaar moeilijk en pijnlijk is, maar dat je daarmee de shit van het verleden voor eens en altijd kan opruimen zodat je daadwerkelijk ook verder kunt. 

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.