Scheiding: anno 2022 nog een taboe?

Het taboe rondom scheiden  

Anno 2022 overheerst de schande rondom een scheiding nog altijd. Collega-advocaten zoeken een discreet kantoor buiten de binnenstad, want stel je voor dat een bekende je ziet aanbellen bij een familierechtadvocaat. De buitenwereld weet dan gelijk hoe laat het is en hoe jij als echtgenoot hebt gefaald. Je vraagt je af hoe dit jou heeft kunnen gebeuren. Dat anderen uit elkaar gaan en er een bende van maken, oké, maar dit kan jou toch niet gebeuren?  

 Je gaat je kinderen stukken minder zien, vakanties worden anders en Kerst is nooit meer ‘gezellig, met de hele familie bij elkaar’. Tradities die jullie samen hebben bedacht vallen weg en ook verjaardagen zijn niet meer hetzelfde. Waar ging het mis?  

Eenmaal in gesprek met de advocaat-scheidingsbemiddelaar komen de verhalen los. Hoe iemand al jaren lang op de logeerkamer op zolder sliep, om de sfeer in huis omwille van de kinderen maar enigszins oké te houden. Hoe groot de nijdigheid onderling was, het structurele negeren of op zijn minst de ontkenning van wat je zelf broodnodig had en maar niet kreeg. Hoe mensen alles gegeven hebben om het huwelijk te redden en daarbij vooral hun eigen grenzen overgingen. Hoe geïsoleerd mensen raakten van familie en bekenden, hoe eenzaam ze zich hebben gevoeld. Hoe de onzekerheid aan hen vrat, hoe ingewikkeld het is om zich nu staande te houden en op het werk te functioneren.  

Kinderen krijgen veel meer mee dan je je bewust bent, welke leeftijd ze ook hebben en hoe goed je de ruzies ook probeert te verhullen. Zij weten al lang dat het mis is, op het moment dat het mis gaat. Het wordt de olifant in de kamer waar niemand over mag praten. De kinderen willen dit graag anders, verlangen naar rust, harmonie en gezelligheid maar durven dit niet hardop uit te spreken. En dus voelen ouders en kinderen zich gegijzeld in dezelfde situatie.  

Een scheiding betekent niet meer of minder dan het opnieuw maken van afspraken voor een situatie los van elkaar. Een nieuw begin, middenin van alles. De angel mag eruit, de wonden moeten worden gelikt en nieuwe verhoudingen moeten worden gevonden. Zonder het gif en de stress die het jammerlijk mislukte huwelijk met zich meebracht. Zonder de vernederingen en de pijn die het vreemdgaan of de andere pogingen om aan de realiteit te ontsnappen hebben veroorzaakt. En met aandacht voor de kinderen, die natuurlijk veel meer hebben aan ouders die er weer echt wat van proberen te maken. Het vergt moed om de stap te zetten. Het geeft ook weer de kans je leven opnieuw in te richten, te focussen op wat jij wilt en aan de slag te gaan met hetgeen in de weg zit.  

 Een scheiding is bepaald niet makkelijk. Mensen zijn bang voor afkeuring en eenzaamheid, maar verliezen gemakshalve uit het oog dat juist de afkeur en eenzaamheid tijdens het huwelijk hoogtij vierden. Dat we hier met ons allen een taboe van maken, maakt het nog veel moeilijker.  

De juiste familierechtadvocaat of mediator biedt je de helpende hand in de chaos van emotie, financiën, zorgen en angsten. De juiste familierechtadvocaat of mediator helpt je inzien dat door de keuze voor je nieuwe leven je afstand mag doen van die schaamte. Dat je niet langer hoeft te overleven, maar dat je weer gewoon gaat leven, ontwikkelen en bloeien. Graag maak ik met jullie kennis, zodat we kunnen onderzoeken of ik voor jullie de juiste familierechtadvocaat of mediator ben.  

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.