Parallel solo ouderschap: wat is dat eigenlijk?

Parallel solo ouderschap: het antwoord op vechtscheidingen?

Iedereen kent wel een voorbeeld van een volstrekt uit de hand gelopen vechtscheiding. Ouders gaan van conflict naar conflict, over de hoofden van de kinderen heen. De hulpverlening zit met de handen in het haar; school, familie en naaste omgeving vaak ook. Welke hulp en interventies ook worden ingezet, ouders blijven elkaar naar het leven staan en de kinderen zijn de dupe. Hoe nu verder?

Al een hele tijd is het parallelle ouderschap een veelgehoorde term in de hulpverlening en in de vele procedures over de invulling van de contactregeling. Dit is een vorm van een contactregeling waarbij de ouders niet meer met elkaar communiceren. Juist die communicatie leidt tot onbegrip, ruis, discussie en strijd en de ouders komen niet meer toe aan wat de kinderen van hen nodig hebben. Bij parallel ouderschap blijven de kinderen van de ene ouder naar de andere ouder gaan, zodat zij het beste van hun beide ouders blijven meekrijgen.

Wat is er nodig om parallel ouderschap te laten slagen? Ik noem een aantal factoren:

  • Beide ouders moeten ervan doordrongen zijn dat het kind de beide ouders hard nodig heeft om op te kunnen groeien tot een evenwichtige volwassene;
  • De ouders laten elkaar los, zij hoeven zich niet meer met elkaar bezig te houden of te bemoeien, de strijd stopt en ieder pakt de eigen verantwoordelijkheid op;
  • Het kind moet sterk en flexibel genoeg zijn om deze situatie te aanvaarden en ook om de praktische zaken met de ouders af te spreken. Het kan zijn dat het kind hierbij hulp uit de omgeving kan gebruiken.
  • De ouders bepalen het kader (wanneer is het kind bij wie, hoe wordt de informatie over school of medische kwesties gedeeld) en zorgen voor heldere onderlinge afspraken. Het nemen van (deze) beslissingen ligt niet bij de kinderen.

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.