Ouderschapsbemiddeling
Of je nu net besloten hebt om uit elkaar te gaan of dat de scheiding al wat langer geleden is: er is vaak aanleiding genoeg om weer eens de koppen bij elkaar te steken. Hoe loopt de zorgregeling? Zijn de omstandigheden anders dan eerder? Hoe doen de kinderen het? Lukt niet goed om het samen eens te worden? Of lopen jullie tegen wat dingen aan die lastig zijn om samen te bespreken? Graag ga ik met jullie beiden het gesprek aan en bemiddel ik tussen jullie om zo samen met jullie tot nieuwe afspraken te komen.
Hoe werkt ouderschapsbemiddeling?
Als je uit elkaar gaat, ‘moet’ je onder vaak in een stormachtige en stressvolle situatie beslissingen maken over hoe na de scheiding de zorg voor de kinderen wordt verdeeld. Er wordt immers van scheidende ouders verwacht dat je een ouderschapsplan maakt. Dat ouderschapsplan kan nooit in beton gegoten zijn, maar moet als het ware met de kinderen en jullie meegroeien. Voor kinderen in de leeftijd 0 tot 5 jaar zijn andere afspraken aan de orde, dan wanneer de kinderen 10 tot 15 jaar oud zijn.
Nieuwe partners, stiefbroertjes of -zusjes, verhuizingen, andere banen, van de basisschool naar de middelbare: het leven staat niet stil!
Hoe doe je dat nou: de introductie van een nieuwe partner? En hoe bouw je samen met je nieuwe partner en zijn of haar kinderen aan een nieuw gezin? Hoe ga je om met alle krachten van loyaliteiten en verschillende gewoontes? Wat als de kinderen zich hiertegen verzetten? Hoe houd je het dan samen nog leuk?
Of het nu om een nieuwe liefde of een verhuizing naar een andere stad gaat: keer op keer heb je als ouders van jullie kinderen met elkaar te maken. Het is een hele kunst om te navigeren tussen wat er was, wat er nu is en wat er komen gaat. Graag help ik jullie daarbij.
Hoe ik dat doe? Niet door urenlang getuige te zijn van jullie gekibbel of als een scheidsrechter in jullie midden te gaan staan. Daar voel ik namelijk niets voor. Het destructieve effect van deze oude patronen helpt jullie kinderen niet om op te groeien tot evenwichtige volwassenen met gezond zelfvertrouwen en het haalt jullie alleen maar verder naar beneden. Met jullie samen werk ik aan constructief overleg dat op de toekomst is gericht.
Lees ook eens verder over parallel ouderschap: Parallel solo ouderschap: wat is dat eigenlijk? – Recht aan Tafel
Co- ouderschap
Een co-ouderschapsregeling gaat uit van twee actief betrokken ouders, die veelvuldig kunnen overleggen en de zorg over hun kinderen (min of meer) gelijkelijk verdelen.
Parallel ouderschap
Parallel ouderschap betekent dat de twee ouders na de scheiding de kinderen op hun eigen manier opvoeden. Er is tussen de ouders nauwelijks of geen afstemming, omdat zij hierover vooraf goede afspraken hebben gemaakt. De kinderen gaan gewoon heen en weer tussen de beide ouders.
Solo parallel ouderschap
Bij het traject solo parallel ouderschap ga je zelf aan de slag om je op een andere manier staande te houden in alle conflicten die met de scheiding en het ouderschap na scheiding samenhangen. Je leert je op een andere manier te verhouden tot de situatie en je focus weer bij jezelf en de kinderen te kunnen leggen.
Stiefouderschap
Of je jezelf nu bonusvader of -moeder noemt van je stiefkinderen, of dat je samen met je partner een nieuw samengesteld gezin gaat vormen: er zijn heel wat vragen en hobbels te nemen.