Advocaten die niet willen procederen, hoe zit dat?

,

Ik ben er 1 van: een ervaren familierechtadvocaat die in echtscheidingssituaties niet meer wil procederen. Afgelopen vrijdag werd ik opgeleid in een nieuw initiatief: de op-een-lijn-methode. Speciaal voor familierechtadvocaten die niet willen procederen, maar wel advocaat willen blijven en de scheidingen goed willen regelen. En dat zijn er vele met mij.

Op-een-lijn-methode

Er kunnen allerlei redenen zijn om niet samen naar 1 advocaat-scheidingsbemiddelaar te willen gaan. Als je jezelf minder verbaal sterk vindt dan de ander bijvoorbeeld, of als het verschil in kennis van financiële zaken tussen de beide echtgenoten groot is. Het kan dan fijn zijn om een eigen advocaat te hebben en niet voor mediation te kiezen.

De familierechtadvocaten die de schade van een scheiding voor met name de kinderen zoveel mogelijk willen beperken, zullen dan steeds als eerste de optie van onderling overleg voorstellen. Samen om tafel, om te kijken wat er wel geregeld kan worden. Wij noemen dat een viergesprek, met de beide echtgenoten en de beide advocaten.

Een geheel eigen wijze van het voeren van een viergesprek, is de op-een-lijn-methode.  In deze methode wordt de samenwerking gezocht in plaats van de verwijdering. Een scheiding wordt goed geregeld, zonder kostbare en stressvolle procedures. Advocaten die deze methode toepassen, zijn overtuigd van 1 ding. Zij gaan voor een gezamenlijke en breed gedragen oplossing.

Hoe werkt het?

Beide cliënten hebben hun eigen advocaat, die nauw samenwerken. De advocaten spreken af niet te procederen. Zij zetten zich samen met hun cliënten in voor een gezamenlijke oplossing. Het doel is om samen met de andere advocaat te zoeken naar de overeenkomsten, in plaats van de belangen van slechts één cliënt centraal te stellen. In de gesprekken kan een ook financieel deskundige aansluiten.

Met deze aanpak ontstaat een respectvolle, efficiënte en duurzame oplossing.